Panowie, panowie (i panie). To zupełnie nie tak.
Usystematyzujmy informacje, wszystko po kolei:
Znaki większości (> i >>), mniejszości (< i <<) i pionowa kreska ( | ) służą do przekierowania wyjścia/wejścia komendy a nie do wypisywania zawartości pliku... chociaż mogą być też tak użyte w odpowiednich sytuacjach. I tak, kiedy użyłeś komendy
- Kod: Zaznacz cały
dir > plik.txt
wykonało się dir, czyli wypisanie zawartości bieżącego katalogu, wyjście tej komendy (czyli po prostu tekst) zostało przekierowane (>) do pliku plik.txt, powodując przy okazji jego nadpisanie. Użycie >> zamiast > spowodowało by dopisanie wyjścia komendy dir na końcu pliku.
Kolejna kwestia dot. notepad.exe - nie trzeba używać .exe wywołując komendę, system sam automagicznie szuka odpowiednich rozszerzeń. Nie jestem w tej chwili pewien co do kolejności, ale najprawdopodobniej najpierw szuka .exe, następnie .com a na końcu .bat/.cmd.
Aby uruchomić notepad, nie trzeba wchodzić do katalogu w którym się on znajduje, czyli (u mnie C:\Windows i C:\Windows\system32 na Windows XP SP3), dzięki zmiennej systemowej PATH - komenda nie znaleziona w katalogu bieżącym, będzie szukana w kolejnych katalogach wewnątrz tej zmiennej. U mnie wygląda to tak:
C:\>echo %PATH%
C:\DevSuiteHome_1\jdk\jre\bin\classic;C:\DevSuiteHome_1\jdk\jre\bin;C:\DevSuiteHome_1\jdk\jre\bin\client;C:\DevSuiteHome_1\jlib;C:\DevSuiteHome_1\bin;C:\DevSuiteHome_1\jre\1.4.2\bin\client;C:\DevSuiteHome_1\jre\1.4.2\bin;C:\Program Files\Windows Resource Kits\Tools\;C:\WINDOWS\system32;C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\System32\Wbem;
Komenda edit, jak zasugerował adax, istnieje w Windows XP SP3 i systemach wcześniejszych, w Windows 7 już jej chyba nie ma - nie mam w tej chwili do takowego dostępu, żeby sprawdzić. Komenda ta standardowo znajduje się w C:\Windows\system32. Jeśli ścieżki nie ma dodanej do PATH, to system nie znajdzie tej aplikacji.
I teraz, na koniec, rozwiÄ…zanie problemu:
Jak wypisać zawartość pliku na konsolę?Pod DOS jest komenda type, szybka pokazówka jak to zrobić w połączeniu z przekierowaniem strumienia (wyjścia):
C:\>echo To jest jakis tekst ktory przekierujemy do plik.txt > plik.txt
C:\>type plik.txt
To jest jakis tekst ktory przekierujemy do plik.txt
C:\>
Komenda echo, jak się pewnie domyśliliście służy po prostu do wyświetlenia na ekranie tego, co znajduje się za nią. UWAGA! Wszystkie dane umieszczone w pliku, do którego przekierowujecie wyjście (używając >) zostaną skasowane!
Mam nadzieję, że to wyjaśniło wiele wątpliwości

Wszelkie dodatkowe informacje dotyczące komend DOSa, można bardzo łatwo znaleźć używając wyszukiwarki (np. Google).