Po 1 Avast to ZŁO ! Polecał bym darmowego AVG lub aktualnie jest darmowa wersja Beta ESET Antivirus lub ESET Smart Security 5 i przez jakiś czas będzie w 100% darmowa potem będzie trzeba kupić lub szukać dalej co innego dlatego może od razu lepiej przejść na AVG. Wiec proponuje zmianę antyvirusa
To, że Avast to zło, to tylko opinia adamsa, w praktyce antywirus ten ma wykrywalność zbliżoną do konkurencji. Mogą być przypadki, że danego "okazu" nie będzie mieć w bazie Avast, a będzie mieć AVG, a może być i odwrotnie. Dlatego ważne jest w takiej sytuacji skorzystanie ze skanera on-line, które adams dalej polecił. //Kpc21Po 2 jest straszny śmietnik wynikający ze złej optymalizacji systemu tzn, jest pełno uruchamiających sie ze startem systemu niepotrzebnych programów jak i usług systemu w tym celu zróbmy tak:
w starcie zakładka uruchom bądź na klawiaturze klawisz "Windows" + R i wpisujemy " msconfig " -> zakładka uruchamianie i tam odznaczamy wszystko to co nam nie potrzebne aby uruchamiało się ze startem (ja mam zostawione np. jedynie komunikator i antyvirusa ale tu wg własnych upodobań wyłączamy - lecz ważne aby jeśli nie wiemy co to to może lepiej zostawić, czasem można narobić problemów więc jak nie wiesz za co odpowiada dana pozycja to pytaj.)
Teraz przechodzimy do zakładki "Usługi" i tu zaznaczamy na dole opcje " Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft " i także tak samo jak poprzednio odznaczamy to co nam nie potrzebne.
Dobrze by było jak byś wykonała skan jakimś antyvirusem online w celu sprawdzenia czy faktycznie avast czegoś nie wpuścił do systemu.
Polecam np. ESET:
http://www.eset.pl/resources/eos/onlinescanner.phpAby przeskanować tym antywirusem należy odtworzyć powyższy link przeglądarką
Internet Explorer zaakceptować warunki umowy i kliknąć start, następnie po skanowaniu zamieścić tutaj log ze skanowania.
W tym momencie jesteśmy w połowie sukcesu więc kontynuując będziemy teraz czyścić system.
Wejdź w
C:\Windows\Prefetch i usuń wszystkie plki oprócz "
layout.ini "
Następnie jak poprzednio w zakładkę uruchom (lub Windows + R) i wpisz
%temp% i usuń wszystkie pliki, a po pokazaniu się komunikatu o niemożności usunięcia któregoś z plików pomijamy go.
Skożystajmy też z systemowego oczyszczania dysku, w tym celu wchodzimy w Mój komputer -> PPM (Prawy Przycisk Myszy) -> właściwości i przycisk "Oczyszczanie Dysku" a tam wybieramy wszystko co chcemy usunąć (polecam wywalić wszystko z wyjątkiem np. Cookies i historii przeglądanych stron jeśli korzystamy z przeglądarki Internet Explorer, jeśli nie to wywalamy wszystko)
Teraz defragmentacja dysku. Przed tym zabiegiem usuwamy kompletnie wszystko co nam nie jest potrzebne na kompie, odinstalujemy programy z których i tak nie korzystamy tak samo jak i resztki tych programów z folderu
Program Files.
Po wykonaniu tego wchodzimy w Mój komputer -> PPM (Prawy Przycisk Myszy) -> właściwości -> zakładka Narzędzia -> Defragmentuj i defragmentujemy wszystkie partycje.
To tylko część rzeczy które można zrobić, lecz są bardzo ważne i powinny być robione często - ja np. max raz na miesiąc czyszczę tak kompa i służy mi szybką pracą bez potrzeby formatu.