Czy coś tu nie pasuje ? -> PrntScrn menadżera ..

Dyskusje o bezpieczeństwie i rozwiązywanie problemów związanych z infekcjami oraz atakami

Czy coś tu nie pasuje ? -> PrntScrn menadżera ..

Postprzez sylvia_doll » 24.06.2011 (Pt) 9:13

Cześć :cote:
Mam problem z laptopem, mam wrażenie, że się coraz wolniej uruchamia .. jest antywirus Avast! , więc powinno grać wszystko. Dodaję zatem zdj z ctrl+alt+del .. Czy wystarczy coś odinstalować, czy mój Dell wymaga po prostu gruntownego wyczyszczenia, formata?
Dodam, że ściągam filmy z uTorrent, więc hmm. Nie znam się zbytnio na komputerach, ale ściąganie z neta to chyba zabójstwo dla systemu, o ile dobrze mówią ludzie. 8|
Czekam na pomoc... Liczę na was :triste2:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
sylvia_doll

Windows XP Firefox

Re: Czy coś tu nie pasuje ? -> PrntScrn menadżera ..

Postprzez adams » 24.06.2011 (Pt) 14:33

Po 1 Avast to ZŁO ! Polecał bym darmowego AVG lub aktualnie jest darmowa wersja Beta ESET Antivirus lub ESET Smart Security 5 i przez jakiś czas będzie w 100% darmowa potem będzie trzeba kupić lub szukać dalej co innego dlatego może od razu lepiej przejść na AVG. Wiec proponuje zmianę antyvirusa
To, że Avast to zło, to tylko opinia adamsa, w praktyce antywirus ten ma wykrywalność zbliżoną do konkurencji. Mogą być przypadki, że danego "okazu" nie będzie mieć w bazie Avast, a będzie mieć AVG, a może być i odwrotnie. Dlatego ważne jest w takiej sytuacji skorzystanie ze skanera on-line, które adams dalej polecił. //Kpc21

Po 2 jest straszny śmietnik wynikający ze złej optymalizacji systemu tzn, jest pełno uruchamiających sie ze startem systemu niepotrzebnych programów jak i usług systemu w tym celu zróbmy tak:

w starcie zakładka uruchom bądź na klawiaturze klawisz "Windows" + R i wpisujemy " msconfig " -> zakładka uruchamianie i tam odznaczamy wszystko to co nam nie potrzebne aby uruchamiało się ze startem (ja mam zostawione np. jedynie komunikator i antyvirusa ale tu wg własnych upodobań wyłączamy - lecz ważne aby jeśli nie wiemy co to to może lepiej zostawić, czasem można narobić problemów więc jak nie wiesz za co odpowiada dana pozycja to pytaj.)

Teraz przechodzimy do zakładki "Usługi" i tu zaznaczamy na dole opcje " Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft " i także tak samo jak poprzednio odznaczamy to co nam nie potrzebne.

Dobrze by było jak byś wykonała skan jakimś antyvirusem online w celu sprawdzenia czy faktycznie avast czegoś nie wpuścił do systemu.

Polecam np. ESET: http://www.eset.pl/resources/eos/onlinescanner.php
Aby przeskanować tym antywirusem należy odtworzyć powyższy link przeglądarką Internet Explorer zaakceptować warunki umowy i kliknąć start, następnie po skanowaniu zamieścić tutaj log ze skanowania.

W tym momencie jesteśmy w połowie sukcesu więc kontynuując będziemy teraz czyścić system.
Wejdź w C:\Windows\Prefetch i usuń wszystkie plki oprócz " layout.ini "
Następnie jak poprzednio w zakładkę uruchom (lub Windows + R) i wpisz %temp% i usuń wszystkie pliki, a po pokazaniu się komunikatu o niemożności usunięcia któregoś z plików pomijamy go.
Skożystajmy też z systemowego oczyszczania dysku, w tym celu wchodzimy w Mój komputer -> PPM (Prawy Przycisk Myszy) -> właściwości i przycisk "Oczyszczanie Dysku" a tam wybieramy wszystko co chcemy usunąć (polecam wywalić wszystko z wyjątkiem np. Cookies i historii przeglądanych stron jeśli korzystamy z przeglądarki Internet Explorer, jeśli nie to wywalamy wszystko)

Teraz defragmentacja dysku. Przed tym zabiegiem usuwamy kompletnie wszystko co nam nie jest potrzebne na kompie, odinstalujemy programy z których i tak nie korzystamy tak samo jak i resztki tych programów z folderu Program Files.
Po wykonaniu tego wchodzimy w Mój komputer -> PPM (Prawy Przycisk Myszy) -> właściwości -> zakładka Narzędzia -> Defragmentuj i defragmentujemy wszystkie partycje.

To tylko część rzeczy które można zrobić, lecz są bardzo ważne i powinny być robione często - ja np. max raz na miesiąc czyszczę tak kompa i służy mi szybką pracą bez potrzeby formatu.
CPU: Intel Core 2 Duo E4500, 2.20GHz, 2Mb Cache + SilentiumPC Spartan HE923
RAM: GoodRAM GR800D264L5/2G
MDT Tech. Empaq 1GB

GPU: Sapphire ATI Radeon HD4670 1GB DDR3 BULK Core:750@775MHz Mem:800@945MHz/+23,6%
MOBO: Gigabyte GA-945P-S3 (v3)
adams
Redaktor & Moderator Globalny

System: Windows Seven Professional x64 PL
    Windows 7 Firefox

Postprzez gstlt » 25.06.2011 (So) 15:09

Co do antywirusa: Ja mam złe doświadczenia z AVG na słabszym sprzęcie. Muli aż miło.

Jeśli chodzi o problemy z "szybkością" albo "wolnym działaniem", to przyczyn może być wiele. Od spuchniętego rejestru systemu (instalujesz i odinstalowujesz dużo programów?), przez fragmentację dysku, a szczególnie pliku wymiany (wszystkie pliki na dysku C:\, dużo zapisów i odczytów na partycji z systemem), aż po zainstalowanego syfu w postaci nieciekawych programów wirusopodobnych. Żeby uniknąć tych problemów, należy... dokonywać co najmniej raz w miesiącu pełnej konserwacji systemu, łącznie ze sprzętem: czyszczenie z kurzu, defragmentacja, czyszczenie rejestru, wywalanie niepotrzebnych programów, diagnostyka.

Czepiając się screenshota: Widzę, że FF zajmuje ponad 200MB pamięci, nie wiem ile masz pamięci operacyjnej, ale może warto by było zacząć używać czegoś lżejszego (Opera, Chrome?). Proces SSScheduler.exe pochodzi z pakietu McAfee, który bardzo ładnie marnuje zasoby komputera i zajmuje czas dysku. Skoro używasz Avasta, po co Ci McAfee?

Sprawdziłem tylko jeden proces, a widzę tam sporo rzeczy, które można by wyłączyć. Możesz zastosować się do rad adamsa, albo użyć do tego programów typu EasyCleaner, czy CCleaner - wydaje mi się, że to drugie jest bezpieczniejsze.

Jeśli uważasz, że zadanie Cię przerasta, myślę, że łatwiej będzie zatrudnić jakiegoś speca od tych spraw i mieć to z głowy - szperając samodzielnie w systemie, możesz przypadkiem zrobić sobie kuku :-) Bądź ostrożna i powodzenia!
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Postprzez sylvia_doll » 27.06.2011 (Pn) 0:03

Dziękuję za fachowe i konkretne porady! :merci: Dzięki nim będzie o wiele lepiej, mcafe usunięty. najgorzej bedzie jak przyjdzie mi czyscic laptop od zewnatrz kompleksowo... 3 klawisze odpadły, których nie umiem założyć prawidłowo, między pozostałymi jest istny śmietnik :-/ A przez używanie myszki na powierzchni laptopa (obok dotykowego panela, którego używania nie bardzo praktykuję) odprysła znacznaaaaa ilość szarej farby powierzchniowej. Można tototo jakoś elegancko przywrócić do stanu nowości? :pleur4:

Już wkładam Wam img z uruchom>msconfig. Zweryfikujcie co tu jeszcze zawadza.
ps. ten svhost mnie nieźle irytuje.. przy uruchamianiu systemu też się mi zawsze pokazuje okienko, że plik ten nie jest znaleziony, zawsze klikam anuluj bo inaczej by się w ogóle nie kończył proces odpalania systemu X|
sylvia_doll

Windows XP Firefox

Postprzez adams » 27.06.2011 (Pn) 12:06

Można wyłączyć:
-CLIStrart
-NeroCHeck
-QTTask
-ReaserSL
-AdobeARM

Rozważał bym jeszcze 2 ale nie widzę dokładnych źródeł więc nie wiem do końca co to są za programy ;P

Zakładkę Usługi też już przeczyściłaś ?

Co do od zewnątrz to klawisze bedize cieżka sprawa, ale jakoś muszą wejsc, chyba ze coś się wyłamało to wtedu serwis i nowa klawiatura.

Płytę można zdemontować i pomalować(a tak na przyszłość myszką radzę jeździć obok laptopa a nie po nim ;P) Przy okazji przedmuchać laptopa z kurzu w środku by się przydało.

Co do czyszczenia klawiatury to można sprężarką próbować przedmuchać...

Oczywiście jeśli masz gwarancje to ne radził bym rozbierać laptopa bo to równoznaczne z jej utratą. Poza tym rozbiórki itd. robisz na własną odpowiedzialność i łatwo coś uszkodzić, jeśli dasz rade to próbuj jak nie oddaj do serwisu ;]
MDT Tech. Empaq 1GB

GPU: Sapphire ATI Radeon HD4670 1GB DDR3 BULK Core:750@775MHz Mem:800@945MHz/+23,6%
adams

Windows 7 Firefox

Postprzez sylvia_doll » 27.06.2011 (Pn) 14:01

Co do zewnętrznej pielęgnacji (i wewnętrznych klawiszy) jestem pewna, że bezpieczniej będzie oddać do serwisu :] Laptop z USA, bez gwarancji raczej.

Zrobione czyszczenie %temp% i zrobiona ta zakladka 'uslugi', zrobione 'wlasciwosci>oczyszczanie dysku' (partycja C). zyskalam tym sposobem 1G miejsca, czyli mam jeszcze ponad 17 na ww dysku.

co to jest ten svhost? Przy każdym uruchomienieu dostaje informacje, ze nie znaleziono pliku itd itd.. :aille:
Dodaję menadżer sprzed kilku sekund.
sylvia_doll

Windows XP Firefox

Postprzez adams » 27.06.2011 (Pn) 21:41

NO już jest lepiej, zużycie ramu spadło o 100 mega więc to już nieźle.

Masz duże zużycie procesora... nie wiem czym to może być spowodowane ale wyczyść jeszcze prefetch i zrób defragmentacje wraz z koniecznie skanem ESET'em On-line tak jak wszystko opisałem w 1 poście.
MDT Tech. Empaq 1GB

adams

Windows 7 Firefox

Postprzez Kpc21 » 27.06.2011 (Pn) 22:04

Proces svchost odpowiada za działanie usług. Czasem jest ich kilka i jest to normalne. Bywa, że pod podobną albo tą samą nazwą w innej lokalizacji (powinno być w C:/Windows/System32) ukrywają się wirusy.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

System: Debian
    Linux Chrome

Postprzez adams » 27.06.2011 (Pn) 23:23

Dlatego po czyszczeniu itd. skan jakimś antyvirem to priorytet, podejrzewam że będzie potrzeba wykonania logów OTL (ew. HJT i Combo :perv: )
MDT Tech. Empaq 1GB

adams

Windows 7 Firefox

Postprzez Kpc21 » 28.06.2011 (Wt) 9:22

Na screenie z msconfig widać, że jeden svchost jest syfem - znajduje się bezpośrednio w WINDOWS.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

System: Debian
    Linux Chrome

Następna strona

Powrót do Bezpieczeństwo oraz logi diagnostyczne