dysk transcend usb 500 gb- nie odpala sie

Sprzęt, komputery i wszystko inne co z nimi związane... Rozmowy, porady, gdzie i co kupić...

dysk transcend usb 500 gb- nie odpala sie

Postprzez michal111 » 06.01.2011 (Cz) 12:01

zaczal mi sie przycinac dysk przenosny Transcend USB 500gb... no i trzepnalem nim wczoraj o stolik... Teraz nic sie nie odpala i slychac jedynie stuki w nim. System go wykrywa pod nazwa "dysk lokalny" w przeciwienstwie do wczesniejszej "transcend" i chce go z miejsca formatowac... Ewidentne uszkodzenie mechaniczne z mojej winy. Jednak bylo na nim mnostwo waznych dla mnie zdjec i roznych plikow. Macie moze pomysly jak to odzyskac ? Dysk jest na gwarancji, ale jak go odesle to na 110% strace wszystko z dysku...
dysk sluzyl do magazynowania na nim roznych plikow i myslalem ze jest trwaly. Nie wykonywalem poza tym zadnych kopii zapasowych.
michal111

System: windows xp
    Windows XP Opera

Re: dysk transcend usb 500 gb- nie odpala sie

Postprzez Kpc21 » 06.01.2011 (Cz) 17:10

Co cię skłoniło do rzucania dyskiem? Jest to delikatne urządzenie i raczej nie powinieneś się spodziewać, że terapia wstrząsowa sprawi, że dysk przestanie się przycinać.

Są firmy które odzyskują dane z uszkodzonych dysków, ale tanie to nie jest. Poza tym nie jestem pewny czy w ogóle te dane da się odzyskać (raczej na pewno nie wszystkie, czy dysk był defragmentowany?) po tym, co z nim zrobiłeś - bo to raczej nie jest padnięta elektronika, a uszkodzone talerze. W najlepszym wypadku głowica.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Windows 7 Chrome

Powrót do Hardware

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości