Internet? (CDMA) -Dobre:)

Rozmowy o internecie i budowaniu sieci komputerowych.

Internet? (CDMA) -Dobre:)

Postprzez Dj Baggi » 28.01.2011 (Pt) 12:29

Witam Ze wstępu chciałem powiedzieć że do napisania postu nakłonił mnie ADMIM tego forum:) A uzytkownik forum.dobreprogramy.pl skłonił mnie do napisania tutaj posta z pomocą.

Aktualnie mieszkam na wsi. 20km od Warszawy. Posiadam Internet Blueconnect Od Ery. Umowa kończy się za okolo miesiąc. W sklepie leżały ulotki o internecie bezprzewodowym. Tam pisze ze to jest technologia CDMA. Pisze ze to jest ,,Pro free dom" od orange. I tak. Rozmawiałem z Panem który to zakłada. Miesięczny Koszt to 49zł. I limit 3gb. I tak. Jeśli wykorzystam te 3gb to bedę płacił więcej? Czy internet zwolni?. I tak. Czy 3gb wystarczy mi na:

-Granie w ,,Tibia" około 5h dziennie lub mniej. Nie więcej:PP
-Gram w internetowym Radiu. Jestem Dj-em:D. Tylko ze jak się łącze z serverem to nie jest : Pobieranie tylko Wysyłanie. Jak gram godzine na blue to wysyla się okolo 5kb/s. Czyli po godzinie mam około 50mb wykorzystanych. Na orange pewnie będzie szybciej no tak? Pobieranie i wysyłanie się łączy?.
-Sciągać nic nie będę jeśli to może raz na 2 tyg .. I max 15mb plik..

Czy 3 GB mi wystarczy??

~~~~~Jeśli nie dlaczego odradzacie?
~~~~Nie mam kabli telekomunikacji nie chcą mi podciągnąc telefonu. I nie podciągną.
Dj Baggi

System: Vista
    Windows Vista Chrome

Re: Internet? (CDMA) -Dobre:)

Postprzez Kpc21 » 29.01.2011 (So) 18:50

Proszę o rozróżnianie wielkości liter w skrótach jednostek. B - bajt, b - bit, 1 B = 8 b. To spora różnica :)

O tym łączu bardzo dużo informacji znajdziesz na forum http://bez-kabli.pl/ w dziale CDMA.

Po wyczerpaniu limitu transferu, przepustowość łącza diametralnie spada - do takiej wartości, że praktycznie nie da się z niego korzystać.

Myślę, że obecnie lepszym rozwiązaniem niż CDMA jest WiMax. Łącza w tej technologii oferują obecnie Era i Netia. Musiałbyś dowiedzieć się, czy ktoś z nich ma u ciebie zasięg.

Bo jeśli w twojej okolicy nie ma kabli TPSA ani innego operatora bezprzewodowego, jest duże prawdopodobieństwo, że z CDMA w Orange korzysta w twojej okolicy dużo osób. W tej sytuacji nie działałoby to najlepiej.

A jeśli chodzi o limity, sam powinieneś wiedzieć, ile transferu wykorzystujesz miesięcznie - w końcu jak dotąd też korzystałeś z łącza z limitami. Przy obliczaniu twojego zużycia transferu, dane wysłane sumowane są z odebranymi. To co wysłałeś (np. nadając w radiu) liczy się razem z tym, co odebrałeś (np. ściągając pliki).
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Windows 7 Chrome

Re: Internet? (CDMA) -Dobre:)

Postprzez adax » 30.01.2011 (N) 21:38

Pamiętaj, jeżeli nie zależy Ci na mobilności rozwiązania, zawsze próbuj rozwiązanie po kablu. Zawsze jest pewniejsze i limitów nie ma. Gdy się okaże, że nic innego się mie da, szukaj właśnie takich rozwiązań. Oprócz wymieniowych wyżej spróbuj sprawdzić cyfrowy polsat, teraz powiększyli 4krotnie limity. I jeszcze jedno, proszę, niech Ci nie przychodzi do głowy internet satelitarny, bo tam pingi => 1 ms.

Pozdrawiam :)
Nie znalazłeś rozwiązania Twojego problemu? Zarejestruj się lub Zaloguj.

Obrazek| Pozdrawiam! Adax
200 post - 3.08.09 12:10 | 300 post - 6.09.09 11:45 | 400 post - 23.11.2009 22:49 | 500 post - 22.08.2010 20:54 | 600 post - 23.07.2011 16:40
adax
Administrator CEO

Obrazki: 1
Twój znajomy: Kpc21
System: Windows 7, Debian 5, iOS, Mac OS X
    Macintosh Safari

Powrót do Internet i sieci komputerowe