Jak usunąć Linuxa z dysku

Systemy uniksowe i uniksopodobne, w tym GNU/Linux i Mac OS X

Jak usunąć Linuxa z dysku

Postprzez mikber » 05.04.2011 (Wt) 21:04

Witajcie,

ostatnio bawiłem się linuxem trochę ale teraz chcę odinstalować system z dysku...

Wiem że Linux znajduje się gdzieś na dysku C przynajmniej mam takie podjerzenie ale problem w tym że nie zainstalowałem systemu z Wubi Installer tylko przez LiveCD'ka no i teraz jest problem z usunięciem go...

Pomocy

pozdrawiam
mikber

Windows 7 Firefox

Re: Jak usunąć Linuxa z dysku

Postprzez Kpc21 » 05.04.2011 (Wt) 23:57

Jeśli pisząc o dysku C: masz na myśli partycję, na której jest zainstalowany Windows, Linux nie mógł się tam zainstalować ze względu na różnicę w systemie plików. Windows zainstalować można jedynie na partycjach NTFS, FAT32 albo FAT16, natomiast Linuksa zainstalujesz pod takimi systemami plików jak ext3, ext4, ReiserFS, ale na pewno nie NTFS. Wubi na partycji windowsowej tworzy wirtualny dysk i formatuje go w "linuksowym" systemie plików.

Skoro Linuksa instalowałeś z Live-CD, najprawdopodobniej któraś z partycji windowsowych została zmniejszona i w tym miejscu zostały utworzone partycje linuksowe. Ewentualnie mogło zostać wykorzystane wolne, niespartycjonowane miejsce, o ile miałeś takie na dysku.

Przypuszczam, że masz Windows XP. W takim razie odpalasz komputer z płyty Windows XP, przechodzisz do konsoli odzyskiwania. Tam wydajesz polecenia:
Kod: Zaznacz cały
fixmbr
fixboot

W ten sposób Gruba zastąpisz bootloaderem Windows XP (NTLDR). Po włączeniu komputera nie będziesz już widzieć menu startowego (jest ono częścią Gruba), tylko od razu załaduje się Windows. Linux na dysku będzie jednak ciągle siedzieć i zabierać miejsce.
Pod Windowsem uruchamiasz aplet Zarządzanie dyskami - wciskasz Windows+R, w oknie które się pojawi wpisujesz diskmgmt.msc, zatwierdzasz Enter. Tam zobaczysz partycje oznaczone jako "Nieznana partycja" - Windows nie rozpoznaje linuksowych systemów plików. Możesz je usunąć (PPM -> Usuń partycję/dysk logiczny) i powstałe wolne miejsce spartycjonować w dowolny sposób (PPM -> Nowa partycja/dysk logiczny).
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Linux Chrome

Postprzez mikber » 06.04.2011 (Åšr) 17:31

czy sytuacja z tym boot loaderem wyglada podobnie na windows 7??
mikber

Windows 7 Firefox

Postprzez Kpc21 » 06.04.2011 (Åšr) 22:16

Podobnie, ale inaczej wygląda procedura samej instalacji bootloadera Windows. Uruchamiasz komputer z płyty W7, tam będziesz mieć gdzieś taką opcję jak naprawa bootloadera.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Linux Chrome

Powrót do Linux/Unix

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości