Jedrekk95 napisał(a):Nie mogę ustawić na dwóch komputerach na 100Mb Full bo jak to zrobię to komputery nie mogą sie połączyć(dziwne), mogę ustawić tylko na jednym a na drugim musi byc na Auto. Jak tak ustawię to działa,
To akurat nie jest dziwne. Jeśli jedna z kart sieciowych obsługuje 100/10Mbit, a druga tylko 10Mbit, wymuszając 100, powodujesz, że karty sieciowe się nie dogadają. Ustawiając na Auto, zezwalasz na negocjację szybkości połączenia i tym samym prędkość sieci jest negocjowana na poziom 10Mbit/s. Jak zauważył KPC, problemy mogą być też na kablu - kabel powinien być odpowiedniej kategorii (np. 5e) i podłączony zgodnie ze standardem, który umożliwia optymalne warunki transmisji w sieci. Nie będę wnikał w szczegóły, dość dodać, że splot kabli nie jest przypadkowy, dzięki prawidłowemu podłączeniu przewodów na końcówkach, powstające przy transmisji danych pola elektryczne się znoszą, przez co zapobiega się zakłóceniom powstającym przy samej transmisji sygnału. Chyba nic nie pogmatwałem, jest już dość późno i nie myślę jasno.
Jeszcze jest kwestia tego, jak podłączyłeś komputery: bezpośrednio (kablem crossowanym), czy przez huba, lub przy użyciu switcha. Istotne są też ustawienia MTU w sieci (domyślne zwykle zdają egzamin, ale nie wiem w jaki sposób działają serwery CS).
Jedrekk95 napisał(a):Dobra rozwiązałem problem. A zrobiłem tak:
1-Zmieniłem kabel (tak jak pisałeś)
2-w Speed Duplex ustawiłem na dwóch komputerach na Auto
3-(A to dla tych co grają w CS) Jeśli gracie w cs i macie podobny problem to najpierw włączcie HLDS (nie podłączaj komputerów) i jeśli już wyświetliło wam sie IP to dopiero w tedy podłączcie komputery w sieć LAN. Jeśli w HLDS wyświetliło wam sie IP to skopiujcie sam port. NP
Jeśli jeden komputer ma ip 192.168.0.1 a drugi 192.168.0.2 i stawiacie serwer na tym drugim kompie to skopiuj ip drugiego komputera+port z HLDS i na tym IP grajcie.
Mam nadzieję że niektórym też to pomoże.
Jeśli komputery były odłączone od Internetu, problem może leżeć również w zapytaniach DNS, być może serwer CS i klienty, próbowały odpytać o coś serwer DNS, ale nie mogły się z nim połączyć i to powodowało opóźnienia. Niestety nie potrafię nic napisać o HLDS, ale wygląda na to, że to mogło być problemem.
Miłego giercowania