Lagi na sieci LAN

Rozmowy o internecie i budowaniu sieci komputerowych.

Lagi na sieci LAN

Postprzez Jedrekk95 » 16.03.2011 (Åšr) 18:03

Witam ponownie wszystkich. :p
Mam problem z lagami na sieci lokalnej otóż połączyłem 2 komputery ze sobą aby pograć w m.in cs czy lfs.
Nie wiem co sie dzieje ale gdy gram np. w CS przez LAN to są dość dziwne lagi, pingi skacza do 300-400 nagle skocza do tych 0-10 (na chwile) następnie znów sie podniosą i tak cały czas. W grze lfs tak samo. Sterowniki mam na pewno dobre. Aha i jeszcze na laptopie w konfiguracji sieci lokalnej dokładniej w "Speed Duplex" mam ustawione na "100 Mb Full" lecz na komputerze gdy ją zaznaczę to komputer z laptopem nie mogą sie połączyć i muszę spowrotem ustawic na "Auto" dopiero w tedy komputery sie połączą. Nic z tego nie rozumiem. :(
Na laptopie mam kartÄ™ sieciowÄ… Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Na komputerze mam kartÄ™ sieciowÄ… ASUSTeK/Broadcom 440x 10/100 Integrated Controller
Wiem że to są dość stare karty. Ale jestem normalnie chory jak coś nie gra tak jak powinno :)
I pytanie czy da się coś z tym zrobić?

Chciałbym dodać że gdy wchodze w Start/uruchom/ wpisuje "cmd" i tam wpisuje ping (ip drugiego kumputera) 192.168.0.2
To pingi sÄ… normalne. Screen:
pingi lan.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Jedrekk95

Twój znajomy: adams
System: Windows 7 Home Premium
    Windows XP Firefox

Re: Lagi na sieci LAN

Postprzez Kpc21 » 16.03.2011 (Åšr) 19:56

Odłącz Internet i sprawdź, czy ciągle będą lagi.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Linux Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 16.03.2011 (Åšr) 22:20

Niestety są nadal. A może ten Speed Duplex wpływa na to(tak jak pisałem wyżej)?
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Postprzez Kpc21 » 18.03.2011 (Pt) 17:06

Spróbuj ustawić 100 Mbps na obu komputerach.

Jeśli ciągle będą problemy, spróbuj zmienić kabel, albo chociaż zarób nowe końcówki.
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Linux Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 18.03.2011 (Pt) 19:34

Na laptopie mam ustawione 100Mb Full ale gdy ustawie na komputerze to tak jak pisałem sprzęty sie nie "widzą" i jestm zmuszony aby ustawić z powrotem w komputerze na "Auto"
A kabel zaraz poszukam bo gdzieś zapodziałem ;p
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Postprzez Jedrekk95 » 18.03.2011 (Pt) 23:03

Nie mogę ustawić na dwóch komputerach na 100Mb Full bo jak to zrobię to komputery nie mogą sie połączyć(dziwne), mogę ustawić tylko na jednym a na drugim musi byc na Auto. Jak tak ustawię to działa,
Dobra rozwiązałem problem. A zrobiłem tak:
1-Zmieniłem kabel (tak jak pisałeś)
2-w Speed Duplex ustawiłem na dwóch komputerach na Auto
3-(A to dla tych co grają w CS) Jeśli gracie w cs i macie podobny problem to najpierw włączcie HLDS (nie podłączaj komputerów) i jeśli już wyświetliło wam sie IP to dopiero w tedy podłączcie komputery w sieć LAN. Jeśli w HLDS wyświetliło wam sie IP to skopiujcie sam port. NP
Jeśli jeden komputer ma ip 192.168.0.1 a drugi 192.168.0.2 i stawiacie serwer na tym drugim kompie to skopiuj ip drugiego komputera+port z HLDS i na tym IP grajcie.
Mam nadzieję że niektórym też to pomoże.

Nie wiem czemu muszę tak robić ale to działa :)

Dzięki za wszystko.
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Postprzez gstlt » 20.03.2011 (N) 0:31

Jedrekk95 napisał(a):Nie mogę ustawić na dwóch komputerach na 100Mb Full bo jak to zrobię to komputery nie mogą sie połączyć(dziwne), mogę ustawić tylko na jednym a na drugim musi byc na Auto. Jak tak ustawię to działa,

To akurat nie jest dziwne. Jeśli jedna z kart sieciowych obsługuje 100/10Mbit, a druga tylko 10Mbit, wymuszając 100, powodujesz, że karty sieciowe się nie dogadają. Ustawiając na Auto, zezwalasz na negocjację szybkości połączenia i tym samym prędkość sieci jest negocjowana na poziom 10Mbit/s. Jak zauważył KPC, problemy mogą być też na kablu - kabel powinien być odpowiedniej kategorii (np. 5e) i podłączony zgodnie ze standardem, który umożliwia optymalne warunki transmisji w sieci. Nie będę wnikał w szczegóły, dość dodać, że splot kabli nie jest przypadkowy, dzięki prawidłowemu podłączeniu przewodów na końcówkach, powstające przy transmisji danych pola elektryczne się znoszą, przez co zapobiega się zakłóceniom powstającym przy samej transmisji sygnału. Chyba nic nie pogmatwałem, jest już dość późno i nie myślę jasno.

Jeszcze jest kwestia tego, jak podłączyłeś komputery: bezpośrednio (kablem crossowanym), czy przez huba, lub przy użyciu switcha. Istotne są też ustawienia MTU w sieci (domyślne zwykle zdają egzamin, ale nie wiem w jaki sposób działają serwery CS).

Jedrekk95 napisał(a):Dobra rozwiązałem problem. A zrobiłem tak:
1-Zmieniłem kabel (tak jak pisałeś)
2-w Speed Duplex ustawiłem na dwóch komputerach na Auto
3-(A to dla tych co grają w CS) Jeśli gracie w cs i macie podobny problem to najpierw włączcie HLDS (nie podłączaj komputerów) i jeśli już wyświetliło wam sie IP to dopiero w tedy podłączcie komputery w sieć LAN. Jeśli w HLDS wyświetliło wam sie IP to skopiujcie sam port. NP
Jeśli jeden komputer ma ip 192.168.0.1 a drugi 192.168.0.2 i stawiacie serwer na tym drugim kompie to skopiuj ip drugiego komputera+port z HLDS i na tym IP grajcie.
Mam nadzieję że niektórym też to pomoże.

Jeśli komputery były odłączone od Internetu, problem może leżeć również w zapytaniach DNS, być może serwer CS i klienty, próbowały odpytać o coś serwer DNS, ale nie mogły się z nim połączyć i to powodowało opóźnienia. Niestety nie potrafię nic napisać o HLDS, ale wygląda na to, że to mogło być problemem.

Miłego giercowania ;)
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Postprzez Kpc21 » 20.03.2011 (N) 15:48

Z pierwszego posta wynikało, że obie karty obsługują 100 Mb/s, jedna jest nawet gigabitowa. Problem był więc z okablowaniem.

A co do podłączenia przewodów zgodnie ze standardem - wszystko się zgadza. Ponoć kiedy szkoły otrzymywały pracownie komputerowe od ministerstwa były z tym problemy. Obowiązkiem szkoły było wykonanie instalacji elektrycznej w pracowni i doprowadzenie tam Internetu. To drugie często szkoły zlecały elektrykowi wykonującemu instalację elektryczną. Dla elektryka wszystko się zgadzało, bo przepływ prądu był. Ale z Internetem były problemy, bo wtyk lub gniazdo podłączone było niezgodnie ze standardem, co powodowało zakłócenia (skręcone ze sobą przewody z dwóch różnych par).

W tym wypadku bardziej prawdopodobne jest jednak fizyczne uszkodzenie przewodu. Choć nie można wykluczyć, że kupowany był na wymiar w hurtowni elektrycznej, której pracownicy nie mieli pojęcia o standardach Ethernetu (i o budowie przewodu który sprzedają).
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Linux Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 21.03.2011 (Pn) 21:34

Chciałbym jeszcze dodać że ping skakał nadal ale mniej tak miedzy 20-60 ale wyczytałem gdzieś że aby tak nie skakał to trzeba zrobić tak:

Włączyć HLDS a następnie otworzyć Menadżer zadań przejść na zakładkę Procesory i wyszukać procesor hlds.exe gdy go już znajdziemy klikamy na niego PPM/ustaw priorytet i wybrać wysoki.

Po tym "zabiegu" ping zmalał do 5-15.
Mam nadzieję że to też pomoże ;)
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Powrót do Internet i sieci komputerowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości