kliszka napisał(a): technologia stosowana w płytach głównych do wydajniejszej obsługi pamięci DDR, DDR2 lub DDR3.
kliszka napisał(a):P.S - system Windows XP ( 32 bity ) obsłuży maksymalnie 3,5 GB pamięci RAM - jesli ktoś ma płytę główną z wykorzystaniem technologii dual chanel i chce w pełni wykorzystać obsługę pamięci ,to co ma zrobić ? założyć jedną ( 2GB ) czy dwie kości pamięci ( 4GB) ?
Kpc21 napisał(a):kliszka napisał(a):Co do niepotrzebnych 4GB RAM - mamy dwa rodzaje systemów - 32 bitowy i 64 bitowy - ten pierwszy obsłuży do 4GB RAM ale ten drugi już znacznie więcej
Dokładnie to nie do 4 GB, a do ok. 3 GB i dotyczy to tylko 32-bitowych systemów Windows. I olbi raczej nie to miał na myśli, a to że zazwyczaj więcej niż 2 GB i tak się nie wykorzystuje (i też myślę że w najtańszych zestawach 2 GB spokojnie by wystarczyły).
Kpc21 napisał(a):Ja spotkałem się z wersją, że systemy inne niż Windows nawet pod architekturą x86-32 obsługują 4 GB i więcej RAM-u, problem ten dotyczy tylko systemów Microsoftu. Jednak ile w tym jest prawdy, nie wiem. Możliwe, że Linux podobnie jak Windows 7, podaje ilość zamontowanej, a nie obsługiwanej, pamięci RAM.

Powrót do Polecane zestawy komputerowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości