JakÄ… dystrybucje polecacie na laptopa.

Systemy uniksowe i uniksopodobne, w tym GNU/Linux i Mac OS X

JakÄ… dystrybucje polecacie na laptopa.

Postprzez kokosek » 04.04.2010 (N) 14:58

Witam,

potrzebuję dystrybucji, która będzie miała opcje podobne jak np: panel sterowania w windzie itp. Ponieważ jestem laikiem jeśli chodzi o linuxa.
Również, czy gParted wystarczy abym zmniejszył dysk C: do minimalnych rozmiarów na windowsa, a resztę wyczyścił i przeznaczył dla Linuxa ? Mam tylko 120gb w sumie to 115 już :P.

Jakie środowisko graficzne polecacie i jaką dystrybucję - Linux Mint, czy Ubuntu.
Chciałbym również uruchomić na linuxie moorhunt'a ale on potrzebuje netframeworka, czy dałoby radę ?
Jeszcze przydałby się bestplayer z kodekami z windy. Również, czy da się odpalić ?
No i podstawa, AQQ - żaden inny komunikator. Czy zadziała ?
Pozdrawiam
Kokosek
kokosek
Redaktor

Twój znajomy: adax
System: XP Pro SP3
    Nieznany Nieznana

Re: JakÄ… dystrybucje polecacie na laptopa.

Postprzez Kpc21 » 04.04.2010 (N) 17:25

GParted wystarczy, jest on dostępny zarówno na płycie Ubuntu, jak i Minta.

AQQ nie zadziała, najbardziej podobny komunikator na Linuksa to Pidgin (ma też wersję na Windows). Może nie jest identyczny, ale za to bardziej stabilny.

Kodeki - tutaj najlepiej zainstaluj Minta, on ma większość kodeków w sobie. Bestplayera pewnie dałoby się odpalić przez program Wine, ale raczej nie ma to sensu, lepiej poszukać linuksowego odpowiednika, bo jest ich trochę.

MoorHunt - z jego instalacją na Linuksie są problemy. Proponuję poczytać:
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=60895
http://www.moorhunt.pl/forum/gotowe_pom ... 397.0.html

Jest też odpowiednik Moorie, jednak nie zawiera on wszystkich funkcji - może jednak cię zadowoli:
http://moorie.pl/

Środowisko graficzne - ja preferuję Gnome, choć tobie może bardziej spodobać się KDE. KDE ma interfejs bardziej podobny do Windows (jeden pasek, podobnie zbudowany jak w W.), ale Gnome niewiele się różni (są 2 paski zadań, menu startowe podzielone jest na: Aplikacje, Miejsca, System), poza tym w Mincie jest tak zmodyfikowane, że ma taki sam układ jak w Windows (jeden pasek z jednym menu).

A dystrybucja - chyba najlepszy byłby Mint, choć ja osobiście niezbyt go lubię. Ale w Mincie masz od początku większość rzeczy (kodeki, sterowniki) poinstalowane, natomiast w Ubuntu czy Debianie często trzeba to robić samemu.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

System: Debian
    Nieznany Nieznana

Postprzez kokosek » 04.04.2010 (N) 19:28

A co myślisz o Ubuntu ze strony ubuntu.pl ? Gdzie dodają już wszystkie swoje sterowniki i różne potrzebne kodeki, aplikacje itp ? Być może ten ubuntu z dodatkami byłby ok ?
Pozdrawiam
Kokosek
kokosek
Redaktor

Nieznany Nieznana

Postprzez Kpc21 » 04.04.2010 (N) 21:27

Też może być, ale możliwe, że jakieś kodeki albo programy będziesz musiał doinstalować.
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Nieznany Nieznana

Postprzez Czajo » 05.04.2010 (Pn) 6:20

dodam jeszcze odnośnie AQQ, ze nie ruszy, bo opiera sie na silniku IE, ale instalowałem to przez wine to odpaliła mi się wtyczka AQQ Radio i sypało błędami...
ze swojej strony dopowiem, ze uważam, ze ubuntu jest bardziej elastyczny
Obrazek
|200 post 5 sierpień 2010 14:51|Obrazek
[color=#0000FF][b]
Czajo

Twój znajomy: Adax
System: Windows XP
    Nieznany Nieznana

Postprzez kokosek » 05.04.2010 (Pn) 7:55

A openSuse ?

Oczywiście, którego bym nie wybrał, będzie w wersji 64bity.
Pozdrawiam
Kokosek
kokosek
Redaktor

Nieznany Nieznana

Postprzez Kpc21 » 05.04.2010 (Pn) 8:34

Wersja 32/64-bit nie ma większego znaczenia. Chociaż... ostatnio instalowałem bodajże Fedorę 64-bit i nie mogłem zainstalować pewnej wtyczki do Pidgina.

openSuSE - Nie jest zły, ale ja go niezbyt lubię. Za dużo zielonego ;) Poza tym nie lubię YaST-a (choć akurat YaST najbardziej by odpowiadał twoim wymaganiom bo to jest właśnie taki program a la panel sterowania z Windows, w Ubuntu/Mincie/Debianie masz po prostu wszystkie aplety w menu).

Na twoim miejscu jednak spróbowałbym z Mintem. Jest on w pełni kompatybilny z Ubuntu (tzn. wszelkie poradniki jakie znajdziesz w Internecie do Ubuntu, będą również pasować do Minta) i ma większość kodeków, sterowników itp. Chyba że chciałbyś to naprawdę sam instalować żeby nauczyć się obsługi systemu - wtedy dobry będzie Debian testing. Wbrew pozorom nie jest to trudny system, ma normalny instalator i konfiguratory graficzne.
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Nieznany Nieznana

Postprzez kokosek » 05.04.2010 (Pn) 9:58

Chyba spróbuję na początek z susem a potem Minta rąbnę :)

Dzięki za wszelkie info :)

Czajo edit: :lock: Jeśli będziesz chciał coś dodać, użyj opcji raportuj, żeby moderator otworzył temat.
Pozdrawiam
Kokosek
kokosek
Redaktor

Nieznany Nieznana

Powrót do Linux/Unix

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości