Wysoka temperatura procesora

Sprzęt, komputery i wszystko inne co z nimi związane... Rozmowy, porady, gdzie i co kupić...

Re: Wysoka temperatura procesora

Postprzez gural777 » 26.08.2010 (Cz) 8:56

Podaj temperature z everesta jaka jest na procesorze a jaka jest na rdzeniach.Jeśli temperatura rdzeni jest wyższa niż temperatura procesora czyli że chłodzenie jest za słabe i procesor się grzeje,jeśli jest na odwrót czyli jest ok,być może być tak że w pierwszych seriach C2D czujnik nie jest na procku lecz z otoczenia ,taka sama sprawa była w P4.
ATI/AMD USER
gural777
Specjalista

Twój znajomy: Adax
System: Windows 7
    Windows XP Firefox

Postprzez adams » 26.08.2010 (Cz) 10:59

Skoro wszystko jest prawidłowo to dlaczego jest źle ?

Jeśli jest na gwarancji to możesz go oddać, a tak to nie wiem co zrobić...
CPU: Intel Core 2 Duo E4500, 2.20GHz, 2Mb Cache + SilentiumPC Spartan HE923
RAM: GoodRAM GR800D264L5/2G
MDT Tech. Empaq 1GB

GPU: Sapphire ATI Radeon HD4670 1GB DDR3 BULK Core:750@775MHz Mem:800@945MHz/+23,6%
MOBO: Gigabyte GA-945P-S3 (v3)
adams
Redaktor & Moderator Globalny

System: Windows Seven Professional x64 PL
    Windows 7 Firefox

Postprzez kliszka » 26.08.2010 (Cz) 11:47

Dobrze by było założyć boxowe chłodzenie na Twój procesor ( mam nadzieję ,że jeszcze je masz ) . Jeżeli temperatury będą mieścić się w normie a niepokojące grzanie procesora zniknie ,będziesz musiał pożegnać się z Scythe ninja rev. B . To tylko moja sugestia - zrobisz co będziesz uważać za stosowne.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem
kliszka
Specjalista

Twój znajomy: adax , gural777
System: Windows 7
    Windows 7 Chrome

Postprzez tom12333 » 26.08.2010 (Cz) 13:08

Chyba już pisałem, że prawdopodobnie scythe jest wadliwe. Założyłem boxowy radiator i temperatury są normalne tj. 33-35 st. C w spoczynku. Próbowałem wszystkiego z ninja- push pin, dokupiłem stabilizer, zmieniłem pastę, próbowałem z dołączoną miedzianą blaszką- problem cały czas występuje. Nie mam pomysłu co zrobić z tym radiatorem. Kupi ktoś uszkodzony (czy może się komuś na coś przydać?). Pasywnie przy C2D 6300 temp jest gdzieś w okolicach 50stC- myślę że można by zrobić z tego jakiś pasywny nettop albo komputer multimedialny (stylizowana obudowa). Założyć jakiś procesor którego nie byłoby szkoda i wszystko resztę pasywne (nawet słabe podzespoły gpu, pasywny zasilacz, ssd (jakiś mały). Byłby dobry do lekkich programów (np. pisanie itp) gdzie ważne jest żeby nie przeszkadzały niepotrzebne szumy...
Może ktoś chce kupić stabilizera? Jakieś propozycje....
Swoją drogą co mogło spowodować uszkodzenie radiatora?
tom12333

Windows XP Opera

Postprzez Sordi » 26.08.2010 (Cz) 14:02

Jesteś pewien że dobrze zamontowałeś?
Proszę o zdjęcie, rysunek przepływu powietrza w obudowie.
Może być też problem w zasilaczu.
Linie napięciowe mogą być niestabilne co może dawać mu po prostu za mało mocy, lub zasilacz nie #@! powietrza na zewnątrz.

Proszę o podanie tego zdjęcia oraz modelu zasilacza.
Sordi
Specjalista

System: W7 Home Premium x86
    Windows 7 Opera

Postprzez tom12333 » 26.08.2010 (Cz) 16:08

Mogę przesłać zdjęcia ale tak jak mówię przepływ powietrza jest bdb. Zakładałem boxowe chłodzenie przy tym samym zasilaczu (tagan 550W) i temp. w granicach 35st. C. Radiator scythe był dobrze założony (nie robiłem tego pierwszy raz) ale pomimo to próbowałem wszystkiego- miedziana płytka dystansująca, mocniejsze/lżejsze przykręcenie, dwie różne pasty (ASilver 5, 7 carat diamond)- zero efektu. Wszystko było sprawdzane na dwóch MoBo dwóch takich samych procesorach na dwóch płytach głównych... Ewidentnie uszkodzony jest radiator. Co ciekawe przy chłodzeniu pasywnym nagrzewa się cały radiator (stopniowo od spodu bardzo gorący i aluminiowe żeberka zaczynają oddawać ciepło nawet na górze). Przy włączeniu wiatraczka 120mm podstawa i dół rurek cieplnych jest bardzo gorąca a góra praktycznie zimna. Przypuszczam że mogło dojść do wycieku gazu z rurek ale to tylko czyste przypuszczenia....
tom12333

Windows XP Opera

Postprzez Sordi » 26.08.2010 (Cz) 16:22

Masz go na gwaracji?
Jeśli tak to go wymień, może jakiś wadliwy model.
Jeden z userów założył za mało pasty, na jego model potrzebowano 2x więcej.
Sordi
Specjalista

System: W7 Home Premium x86
    Windows 7 Chrome

Postprzez adams » 26.08.2010 (Cz) 16:28

"Przy chłodzeniach gdzie hetpipy są bezpośrednio stykające z procesorem potrzeba jest dużo większą ilość pasty" - czytat z dużego serwisu robiącego różnorodne testy i poradniki ;]
CPU: Intel Core 2 Duo E4500, 2.20GHz, 2Mb Cache + SilentiumPC Spartan HE923
RAM: GoodRAM GR800D264L5/2G
MDT Tech. Empaq 1GB

GPU: Sapphire ATI Radeon HD4670 1GB DDR3 BULK Core:750@775MHz Mem:800@945MHz/+23,6%
MOBO: Gigabyte GA-945P-S3 (v3)
adams
Redaktor & Moderator Globalny

System: Windows Seven Professional x64 PL
    Windows 7 Firefox

Postprzez tom12333 » 26.08.2010 (Cz) 16:32

Heatpipe'y nie stykają się bezpośrednio z procesorem. Pasty było i mało i dużo (duży docisk zalecany przy 7 carat diamond powodował nawet wyciśnięcie nadmiaru pasty). To że styk był bdb z cpu świadczy o bardzo dobrym odprowadzaniu ciepła do dolnej części procesora i heatpipe'ów (dolnej ich części) ale już temperatura u góry radiatora wcale się nie zmienia...

Obrazek
tom12333

Windows XP Opera

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości