Czy wiesz ile jest frameworków w PHP?

Czy wiesz ile jest frameworków w PHP?

Postprzez gstlt » 06.09.2010 (Pn) 14:55

Ja też już straciłem rachubę. 20? 50? Na pewno dużo.

A ile razy zastanawiałeś się jakiego frameworka użyć do tworzenia Twojej super nowej aplikacji w PHP? Ja ciągle mam wątpliwości, czy dobrze wybrałem.

Ostatnio szukałem nowego frameworka do małej stronki, którą mam niedługo wrzucić do sieci i trafiłem na Fat-Free Framework. Tak, to jest framework po kuracji odchudzającej. Mały (zaledwie 55kB), jedno plikowy skrypt, który potrafi prawie wszystko. Na pewno teraz zastanawiasz się jak to możliwe i czy jest napisany w MVC.

Odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: możliwe, twórcy tego skryptu udowodnili, że framework nie musi wcale być opasłym tworem składającym się z setek plików, a do tego może być łatwy w użyciu.

Odpowiedź na drugie pytanie jest prosta: Nie - to nie jest MVC. Dla małych stron, gdzie potrzebny jest jeden, góra dwóch, programistów, nie trzeba trzymać się tego standardu, a mimo to utrzymać przejrzysty kod.

A jakiego Ty używasz frameworka? Zend? Symphony? A może masz jakiś swój? Nie używasz frameworka w ogóle, bo wolisz wszystko pisać po swojemu?

Chętnie poznam Wasze opinie.
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info | Magia Rozwoju
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Powrót do Inne języki programowania

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości