Ja też już straciłem rachubę. 20? 50? Na pewno dużo.
A ile razy zastanawiałeś się jakiego frameworka użyć do tworzenia Twojej super nowej aplikacji w PHP? Ja ciągle mam wątpliwości, czy dobrze wybrałem.
Ostatnio szukałem nowego frameworka do małej stronki, którą mam niedługo wrzucić do sieci i trafiłem na Fat-Free Framework. Tak, to jest framework po kuracji odchudzającej. Mały (zaledwie 55kB), jedno plikowy skrypt, który potrafi prawie wszystko. Na pewno teraz zastanawiasz się jak to możliwe i czy jest napisany w MVC.
Odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi: możliwe, twórcy tego skryptu udowodnili, że framework nie musi wcale być opasłym tworem składającym się z setek plików, a do tego może być łatwy w użyciu.
Odpowiedź na drugie pytanie jest prosta: Nie - to nie jest MVC. Dla małych stron, gdzie potrzebny jest jeden, góra dwóch, programistów, nie trzeba trzymać się tego standardu, a mimo to utrzymać przejrzysty kod.
A jakiego Ty używasz frameworka? Zend? Symphony? A może masz jakiś swój? Nie używasz frameworka w ogóle, bo wolisz wszystko pisać po swojemu?
Chętnie poznam Wasze opinie.