Problem z dzwiekiem

Tutaj rozwiÄ…zujemy problemy zwiÄ…zane z oprogramowaniem komputerowym

Problem z dzwiekiem

Postprzez dreamwalker » 31.10.2010 (N) 15:19

Witam
Mam taki problem :
Gdy włączam grę nfs U2 dzwięk mi się tnie... pare sekund jest płynnie potem cięcie, a wraz z tym zawiesza się gra, około 1-2 sec zawiechy i znów około 10sec płynności. W innej grze. Prince of persia dzwięk też czasami łapie zawiechy, zamiast iść płynnie to idzie tak hm... skokowo.

Konfiguracja komputera :
http://www.primakomp.pl/p/79/10549/asus-k52n-ex026-amd-v120-2-2ghz-320gb-2gb-15-6-hd4200-bsy-bony-notebooki-notebooki-i-netbooki.html
System win XP sp3

Sterowniki do muzycznej instalowalem z plyty dolaczonej do lapka, ale mysle ze nie sa to najnowsze,
Ale mam problem ze znalezieniem najnowszych bo asus daje tylko do win vista/ 7
dreamwalker

System: xp
    Windows XP Firefox

Re: Problem z dzwiekiem

Postprzez gstlt » 31.10.2010 (N) 20:10

To nie musi być wina sterowników.

Jeśli Windows musi używać większej ilości pamięci, może wykonywać dużo operacji na dysku (jak to mawiają: swapuje), co powoduje zmniejszenie wydajności. Masz tam 2GB pamięci i Windowsa XP, więc pewnie to nie to.

Ale Twój dysk jest wolny (320GB SATA 5400obr/min), więc przy dogrywaniu grafiki przez grę, mogą się pojawiać takie "zwiechy". Możesz próbować optymalizować ile wlezie, ale dysku nie przyśpieszyć. Instalacja gry na zewnętrznym dysku (dysk na USB?). Jak jesteś odważny i masz kupę kasy, możesz instalować na karcie SD, ale w tym wypadku chyba prościej będzie wymienić dysk na 7200 RPM.

Aby się upewnić, możesz monitorować ilość operacji na dysku podczas grania (oraz ilość zajętej pamięci), a nawet sprawdzić jakimś benchmarkiem.

EDIT:
przez gstlt » niedziela, 31 października 2010, 21:10

U mnie jest po 20 - czas nam się zmienił na CET w nocy ;)

EDIT2: A to było zupełnie nieoczekiwane. Właśnie widziałem posta, Kpc, że trzeba to zrobić _manualnie_ - jestem już leniem do kwadratu, bo wszędzie mi się samo przestawia automagicznie...
Przestawiłem strefę czasową w panelu administracyjnym, jednak zdarza się, że to nie działa i użytkownicy muszą zmienić czas ręcznie. //Kpc21
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Powrót do Software

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości