Problemy z sygnałem dBm w routerze MV410R

Rozmowy o internecie i budowaniu sieci komputerowych.

Problemy z sygnałem dBm w routerze MV410R

Postprzez Jedrekk95 » 02.04.2011 (So) 20:03

Witam.
Mam dziwny problem otóż mam router MV410R i moja siła sygnału wynosi:
-Poziom sygnału EvDO mniej więcej -87 dBm
-Poziom sygnału EvDO (Diversity) mniej więcej -87 dBm

I ostatnio postanowiłem zmienić miejsce routera i okazało sie że sygnał w tym miejscu wynosił:
-Poziom sygnału EvDO mniej więcej -81 dBm
-Poziom sygnału EvDO (Diversity) mniej więcej -81 dBm

I tu zaczynajÄ… siÄ™ problemy:
Gdy poziom sygnału dochodzi do -81 dBm to kontrolka na routerze "signal" po ok. 10 sek. się wyłącza a komputer wyświetla stan routera jako "rozłączono"
Nie wiem kompletnie co siÄ™ dzieje.

Może sprzęt został uszkodzony?
Ostatnio edytowano 04.04.2011 (Pn) 6:24 przez Jedrekk95, łącznie edytowano 1 raz
Jedrekk95

Twój znajomy: adams
System: Windows 7 Home Premium
    Windows XP Firefox

Re: Problemy z sygnałem dBm w routerze MV410R

Postprzez Jedrekk95 » 03.04.2011 (N) 20:07

Odświeżam.
A i znalazłem na necie takie coś jak firmware i upgrade do routerów i chciałbym zapytać się co to oznacza?
Czy to sÄ… jakieÅ› aktulizacjÄ™ czy coÅ› w tym stylu?
HELP! Bo dostaję już szału z tym netem :(
Jedrekk95

Windows XP Opera

Postprzez Kpc21 » 03.04.2011 (N) 23:24

Firmware to dedykowane oprogramowanie zainstalowane w jakimś urządzeniu, również w routerze. Na niektóre routery dostępny jest alternatywny firmware - czyli pisany przez użytkowników, nie pochodzący od producenta, dający zwykle jakieś dodatkowe możliwości (na tego Axesstela chyba takiego nie ma). Poza tym co jakiś czas producenci wydają aktualizacje firmware'u, i pewnie o to chodziło z tym upgrade'em.

Najpierw zdecyduj się, czy masz 81/87 dBm, czy -81/-87 dBm. Bo ta druga wartość jest dużo bardziej prawdopodobna :)

Generalnie im więcej decybeli (czyli im mniej na minusie), tym silniejszy sygnał.

Te routerki są kiepskiej jakości, może więc po prostu się popsuł. Musiałbyś iść do Orange'a i wymienić. W starym miejscu też nie działa?
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Windows 7 Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 04.04.2011 (Pn) 6:24

Sorki miało być wszystko z "-".
Jak pójdę do orange to rok minie zanim się z nimi dogadam i wymienią mi na nowy.
W starym miejscu działa bo tak jak pisałem w starym jest ok. -88 dBm i wszystko ładnie gra lecz gdy przełożę na te miejsce gdzie jest więcej dBm czyli ok -81 to dioda signal wyłącza się i połączenie także a gdy przełożę w stare miejsce to router łapie sygnał (ale jest on gorszy właśnie te -88) i wszystko ładnie działa.
Może ten chiński sprzęt się popsuł. Jak myślę że mam iść do orange załatwiać to wszystko to normalnie "chory" się robię, ale cóż spróbować trzeba.
A właśnie czyli jak podłącze antene zewnętrzną to taki sam bedzie raczej efekt? Czyli narazie nie kupuję jej.
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Postprzez Kpc21 » 04.04.2011 (Pn) 10:15

Co do anteny zewnętrznej - nie mam pojęcia. Powinna zwiększyć siłę sygnału docierającego do routera, czyli będzie więcej dBm (mniej na minusie). Nie wiem, jak to wpłynie na sam router.

Proponuję zmienić punkt sprzedaży - tyle że nie wiem, czy gdzie indziej będą chcieli zajmować się nie swoim routerem.
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Linux Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 04.04.2011 (Pn) 14:29

A czy te wartości:
-Poziom sygnału EvDO
-Poziom sygnału EvDO (Diversity)
to muszą mieć ok. taką samą wartość dBm?

Bo w tym starym miejscu sÄ… podobne czyli:
-Poziom sygnału EvDO mniej więcej -87 dBm
-Poziom sygnału EvDO (Diversity) mniej więcej -87 dBm
a w tym nowym to spada tylko Poziom sygnału EvDO a (divesity) zostaje bez zmian.

Jeszcze jedno chciałem zobaczyć na anteny do tych routerów i znalazłem przypadkowo że można zrobić taką antenę w warunkach domowych przy pomocy anteny siatkowej (zwykła od telewizora). I postanowiłem tak zrobić. Pisali tam że trzeba ją trochę skrócić i powinna działać i tak też zrobiłem (chciałem sprawdzić czy działa)
Gdy podłączyłem ją do routera to sygnał dBm spadł do -59 (zależy do jakiego gniazda przy routerze podłącze) Czy takie coś zda egzamin? Czy to przypadkiem nie za duża siła jakaś do tego routera? itp?
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Postprzez Kpc21 » 04.04.2011 (Pn) 21:09

Wykorzystanie anteny siatkowej od TV nie jest tutaj najlepszym pomysłem. Nawet do odbioru telewizji nie zaleca się ich używania (pomimo że są bardzo powszechne) - a ty chcesz ją wykorzystywać również jako antenę nadawczą.

W warunkach domowych można zrobić antenę, ale najlepiej jeśli będzie to antena kierunkowa typu Yagi-Uda (podobna do tych, które w ofercie ma Dipol).
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Linux Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 06.04.2011 (Åšr) 13:53

Właśnie to zauważyłem. Spadły te dBm przez antenę TV ale są straszne lagi :( więc odpada. Zastanawiałem się nad kupnem internetu ale od innego operatora,(bo mieszkam w warunkach gdzie nie można mieć neostrady) zastanawiałem się nad POLSATEM. Zauważyłem że polsat ma 35gb (czy 30) transferu na miesiąc, a orange tylko 3gb(:D) a te dwa internety są w tej samej cenie. Tylko nie wiem jak z pingami w polsacie? Będę musiał wziąć na próbę. A Ty co myślisz o tym?
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Postprzez Kpc21 » 06.04.2011 (Åšr) 22:18

Weź na próbę i zobacz. To wszystko zależy od warunków lokalnych. W jednym miejscu lepiej będzie działać Freedom, w innym Polsat. Tylko nie wiem, czy Orange przyjmie ci rezygnację bez konieczności płacenia (gigantycznej) kary za zerwanie umowy.
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Linux Chrome

Postprzez Jedrekk95 » 07.04.2011 (Cz) 17:30

Ja nie będę zrywać umowy teraz w październiku kończy mi się umowa(więc tyle to już poczekam). Ale między czasie wezmę polsat i zobaczę jak będzie działać. Dzięki za wszystko.
Jedrekk95

Windows XP Firefox

Powrót do Internet i sieci komputerowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości