Problemy z transf. na Chomikuj.pl; piractwo a prawo i etyka

Tutaj rozwiÄ…zujemy problemy zwiÄ…zane z oprogramowaniem komputerowym

Problemy z transf. na Chomikuj.pl; piractwo a prawo i etyka

Postprzez rysiop6 » 28.11.2010 (N) 17:13

Witam. Czy ktoś może wie, co się ostatnio dzieje na portalu chomikuj.pl? Od miesiąca nie mogę ściągnąć żadnego filmu na dysk pomimo wykupionego transferu. Czyżby zależało to od jakości połączenia sieciowego? Mój dostawca sygnału internetowego twierdzi, że musiałem przekroczyć jakiś limit. Ściąganie pliku z filmem rozpoczyna się z szybkością około 250kB/s, następnie szybkość transferu systematycznie maleje aby w końcu całkowicie zaniknąć. Moją przygodę z komputerem zacząłem od niedawna, dlatego proszę o jakieś wskazówki od bardziej biegłych w tym temacie użytkowników tego forum. Pozdrawiam. rysiop6.
rysiop6

System: Windows XP
    Windows XP Chrome

Re: problemy z chomikuj.pl

Postprzez Sordi » 28.11.2010 (N) 17:24

Nie wspieramy piractwa, ale problem z chomikuj jest, strasznie słaby transfer.
Sordi
Specjalista

System: W7 Home Premium x86
    Windows 7 Chrome

Postprzez adax » 28.11.2010 (N) 20:36

1. Chomikuj to nie tylko nie legalne rzeczy.
2. Jeżeli przekroczyłeś transfer nie dziw się, że tak wolno idzie ściągnie, zapewne inne strony też wolno chodzą, i nie ma mowy o wygodnym przeglądaniu ich.
3. Problemy z tą firmą są nie od dzisiaj, co może sugerować problemy.
Nie znalazłeś rozwiązania Twojego problemu? Zarejestruj się lub Zaloguj.

Obrazek| Pozdrawiam! Adax
200 post - 3.08.09 12:10 | 300 post - 6.09.09 11:45 | 400 post - 23.11.2009 22:49 | 500 post - 22.08.2010 20:54 | 600 post - 23.07.2011 16:40
adax
Administrator CEO

Obrazki: 1
Twój znajomy: Kpc21
System: Windows 7, Debian 5, iOS, Mac OS X
    Windows XP Opera

Postprzez Sordi » 29.11.2010 (Pn) 11:53

@Adax

Tam nie ma takiej opcji jak przekroczenie transferu, to nie ten serwis.
Poza tym skoro mowa o filmach to filmy ściągane przez tego usera nie są raczej legalne.
Chyba, że pobiera legalne filmy stworzone przez innych userów, a nie przez wielkie korporacje.
Sordi
Specjalista

System: W7 Home Premium x86
    Macintosh Firefox

Postprzez adax » 29.11.2010 (Pn) 15:10

Mam na myśli ograniczenia transferu nałożone przez usługodawcę internetu.
Nie znalazłeś rozwiązania Twojego problemu? Zarejestruj się lub Zaloguj.

Obrazek| Pozdrawiam! Adax
200 post - 3.08.09 12:10 | 300 post - 6.09.09 11:45 | 400 post - 23.11.2009 22:49 | 500 post - 22.08.2010 20:54 | 600 post - 23.07.2011 16:40
adax
Administrator CEO

Obrazki: 1
Twój znajomy: Kpc21
System: Windows 7, Debian 5, iOS, Mac OS X
    Windows XP Opera

Postprzez gstlt » 30.11.2010 (Wt) 22:11

Problem może leżeć w wielu miejscach, nie tylko w limicie transferu.

Opisany problem z malejącą szybkością ściągania może mieć co najmniej dwie przyczyny. Pierwszą i bardziej prawdopodobną przyczyną jest wysokie obciążenie serwera na którym zabrakło mechanizmów kolejkowania i pewnie również sensownego load-balancingu (i jeszcze wiele różnych hipotez mi się nasuwa). Druga przyczyna może leżeć bezpośrednio u Ciebie w systemie operacyjnym - być może ściągasz zbyt wiele plików na raz, lub uruchomiłeś jakiś program P2P?

Problem występuje również na innej stronie przy ściąganiu dużego pliku?

Miałem jeszcze dodać coś o "wspieraniu piractwa", ale zostawię ten temat może na inny wątek ;)
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Postprzez rysiop6 » 03.12.2010 (Pt) 13:22

Witam ponownie. Bardzo dziękuję uczestnikom forum za cenne podpowiedzi, które rozjaśniły mi trochę w głowie. Szczególnie zaintrygowała mnie wypowiedź GSTLT oraz pytania, na które będę chciał odpowiedzieć. Mój sprzęt nie jest najnowszy, tak że przy ściąganiu filmów nie uruchamiałem innych stron. Z programów P2P nigdy nie korzystałem, bo również nie popieram "piractwa". Korzystam jedynie z akceleratora pobierania DAP. A propos "piractwa" - regulamin chomikuj.pl mówi, że ściąganie filmów z tego portalu jest całkowicie legalne, pod warunkiem, że w ciągu 24 godzin usunie się je z dysku. Czyżby administrator ugiął się pod naciskiem tych, którzy go straszą konsekwencjami za nieprzestrzeganie praw autorskich, i w tylko sobie znany sposób hamuje ściąganie niepewnych plików? Sytuacja jest niejasna i dlatego waham się, czy nie zrezygnować z konta na chomikuj.pl. Chociaż z drugiej strony szkoda, bo to skarbnica różnorakiej wiedzy. Spróbuję jeszcze ściągnąć jakiś większy plik z innego portalu i zobaczyć jak zachowuje się mój sprzęt, tylko proszę o podpowiedź- skąd. Jeszcze raz bardzo dziękuję za cenne uwagi. Serdecznie pozdrawiam. rysiop6.
rysiop6

System: Windows XP
    Windows XP Chrome

Postprzez gstlt » 04.12.2010 (So) 12:19

Skądkolwiek. FilesTube to dobra strona, żeby wymienić tylko jedną.
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Postprzez sakuwbarakushow » 16.12.2010 (Cz) 7:34

Chomikuj nie umożliwia pobierania z max prędkością Twojego łącza.Jeżeli masz ograniczenie na routerze bądź przeciążonego neta to nie dziw się że będzie słabo szło.Dam Ci przykład mam neta 10mb i z chomika pobieram 130kb spada do 15 a z p2p ciągnąc z dobrtego łącza czy shella leci 800kb (to samo RS) ponad 500kb na filestube.Najlepiej zainwestuj w konto na torrentach (jakiś prywatny , na torrent mania jest temat z otwartymi rejestracjami, jak nie chcesz płacić za zapke) , i tam działać.A to co napisało chomikuj o tych 24 h to jest co najmniej śmieszne i żenujące.Nie ma takiego prawa, to warezy go ustawiły, jest alternatywą dla piractwa.Wątpię aby kto ktokolwiek stosował się do tego prawa.
Hm,gnębi mnie pytanie,skoro nie popierasz piractwa po jaką cholerę ściągasz filmy ?.To się kłóci z wybraną przez Ciebie ideą, i nie ma co się oszukiwać kazdy z nas jest piratem bo wątpię aby przeciętnego polaka stać było na krocie za orgilnalne oprogramowanie z którego korzysta, czy na gry z których gra się podczas weekendów.
i hardwar nie ma za wiele do specyfikacji pobierania, liczy się jakie ma się łącze internetowe.
a zresztą zawsze możesz zgłosić problem do władz chomikuj.

cut
Ostatnio edytowano 17.12.2010 (Pt) 20:27 przez adax, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wycięty tekst łamał regulamin.
sakuwbarakushow

Windows 7 Firefox

Postprzez Akai » 18.12.2010 (So) 11:04

sakuwbarakushow napisał(a): nie ma co się oszukiwać kazdy z nas jest piratem bo wątpię aby przeciętnego polaka stać było na krocie za orgilnalne oprogramowanie z którego korzysta, czy na gry z których gra się podczas weekendów.

Bzdura. Mam oryginalnego Windowsa, Office'a, antywirusa, nie gram w piraty. Jak mnie na coś nie stać szukam darmowej alternatywy. Jestem totalnie przeciętnym Polakiem, studentem w dodatku. Da się? Jasne, że się da, trzeba chcieć zamiast się wykręcać "a bo wszyscy tak robią".
"Panem et circenses!"
Akai
Przyjaciel

System: Windows 7 Professional
    Windows 7 Chrome

Następna strona

Powrót do Software

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości