Reallocated Sector Count(05) w Hitachi

Sprzęt, komputery i wszystko inne co z nimi związane... Rozmowy, porady, gdzie i co kupić...

Reallocated Sector Count(05) w Hitachi

Postprzez boiszsie? » 11.07.2010 (N) 19:04

Mam problem z dyskiem Hitachi HTS542525K9SA00 takie, że od paru miesięcy obserwuje zwiększanie się parametru Reallocated Event Count (C4). Obecnie ma wartość 52 i niby programy diagnozują, że jest wszystko w normie, ale miałem niedawno komunikat systemowy "W urządzeniu \Device\Harddisk0 wystąpił zły blok." i crush systemu. Dodam jeszcze, że wartość Reallocated Sector Count(05) nie zmienia się i wynosi 0.
Zauważyłem, że przyros REC ma związek z przeglądaniem youtube.

Mam takie pytania:
1) Proszę wytłumaczyć mi co oznacza, gdy wzrasta wartość REC (C4) a RSC (05) nie zmienia się i wynosi 0?
2) Czy problem ten może mieć to związek z mała ilością miejsca na dysku?
3) Czy czas kupić nowy dysk, bo dokańcza żywota:( ?
boiszsie?

Windows Firefox

Re: Reallocated Sector Count(05) w Hitachi

Postprzez Kpc21 » 11.07.2010 (N) 19:49

1. RSC oznacza liczbę odnalezionych uszkodzonych sektorów na dysku, które zostały przeniesione do specjalnego zapasowego obszaru. Natomiast REC oznacza liczbę prób wykonania tej operacji przeniesienia. Z twojej sytuacji wynika, że zostały odnalezione uszkodzone sektory, ale z jakiegoś powodu nie można ich przenieść do tego zapasowego obszaru.
2. Nie sÄ…dzÄ™.
3. Spróbuj wymienić taśmy/przewody SATA. Jeśli to nic nie da, bardzo możliwe, że dysk zaczyna odchodzić na emeryturę. Tutaj (przejdź do KROKU 2) masz opisy dwóch programów do naprawy badsectorów - spróbuj ich użyć zgodnie z podaną tam instrukcją.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Windows 7 Chrome

Re: Reallocated Sector Count(05) w Hitachi

Postprzez boiszsie? » 14.07.2010 (Åšr) 17:41

"Z twojej sytuacji wynika, że zostały odnalezione uszkodzone sektory, ale z jakiegoś powodu nie można ich przenieść do tego zapasowego obszaru."
Przeskanowałem dysk MHDD i poza 12 sektorami z odczytem poniżej 500ms nie wykrył on żadnych uszkodzonych sektorów do których nie da się zapisywać. Było też kilkadziesiąt sektorów z odczytem poniżej 150ms. Chyba nie jest więc z dyskiem tak tragicznie, ale mogę się mylić.
Zauważyłem, że próby przeniesienia następują podczas oglądania filmów na youtube, a dokładnie w momencie gdy film się ścina... Wtedy REC rosnie. Co to może znaczyć?
Dysk jest w laptopie i nie ma taśmy tylko gniazdo bezpośrednio na płycie.
Naprawdę dalej nie wiem co o tym myśleć, ale archiwizuje na bieżąco dane z niego na dysk zewnętrzny.
boiszsie?

Windows Firefox

Powrót do Hardware

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości