Nie znalazłem nigdzie sensownego opisu, podobnego problemu ani nic, co by mi wyjaśniło jakoś co się stało, więc postanowiłem napisać o sprawie tutaj.
Ponieważ problem rozwiązałem (prawie) od ręki i nie udało mi się zreprodukować sytuacji na innym, zaznaczam: identycznym, sprzęcie, postaram się opisać jak najdokładniej pamiętam, co poszło nie tak i w jaki sposób uratowałem sytuację.
Dziś rano zainstalowano ostatni zbiór aktualizacji na Win Vista Business 32bit, między innymi były to aktualizacje KB968930 i KB2434419, które zidentyfikowałem później jako prawdopodobną przyczynę problemu.
Objawy po instalacji i restarcie:
- - wszystkie usługi systemowe były wyłączone
- długie ładowanie się systemu (4-5min)
- brak dostępu do logów ze względu na wyłączone usługi
- niemożność uruchomienia jakiejkolwiek usługi (niestety nie pamiętam kodu błędu, ale był to problem z jakąś zależnością z inną usługą, której nie znalazłem na liście)
Wszelkie znane mi sposoby naprawienia tego rodzaju problemów zawiodły. Po przywróceniu systemu do poprzedniego punktu przywracania, wszystko wróciło do normy.
Problemy najprawdopodobniej spowodowała aktualizacja KB968930, jednak, jak pisałem wyżej, nie znalazłem żadnego sensownego opisu odpowiadającego objawom, które opisałem.
Pytanie brzmi: Czy ktoś z Was miał może podobny zgryz?

| Pozdrawiam!