Vista Business 32bit - problem po instalacji aktualizacji

Problemy i dyskusje dotyczące systemów firmy Microsoft

Vista Business 32bit - problem po instalacji aktualizacji

Postprzez gstlt » 06.12.2010 (Pn) 10:39

Witajcie.
Nie znalazłem nigdzie sensownego opisu, podobnego problemu ani nic, co by mi wyjaśniło jakoś co się stało, więc postanowiłem napisać o sprawie tutaj.

Ponieważ problem rozwiązałem (prawie) od ręki i nie udało mi się zreprodukować sytuacji na innym, zaznaczam: identycznym, sprzęcie, postaram się opisać jak najdokładniej pamiętam, co poszło nie tak i w jaki sposób uratowałem sytuację.

Dziś rano zainstalowano ostatni zbiór aktualizacji na Win Vista Business 32bit, między innymi były to aktualizacje KB968930 i KB2434419, które zidentyfikowałem później jako prawdopodobną przyczynę problemu.
Objawy po instalacji i restarcie:
    - wszystkie usługi systemowe były wyłączone
    - długie ładowanie się systemu (4-5min)
    - brak dostępu do logów ze względu na wyłączone usługi
    - niemożność uruchomienia jakiejkolwiek usługi (niestety nie pamiętam kodu błędu, ale był to problem z jakąś zależnością z inną usługą, której nie znalazłem na liście)
Wiem, że opis jest mętny, niestety, bez logów niewiele można było wyciągnąć... Jeśli coś sobie jeszcze przypomnę, dopiszę.

Wszelkie znane mi sposoby naprawienia tego rodzaju problemów zawiodły. Po przywróceniu systemu do poprzedniego punktu przywracania, wszystko wróciło do normy.

Problemy najprawdopodobniej spowodowała aktualizacja KB968930, jednak, jak pisałem wyżej, nie znalazłem żadnego sensownego opisu odpowiadającego objawom, które opisałem.

Pytanie brzmi: Czy ktoś z Was miał może podobny zgryz?
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Re: Vista Business 32bit - problem po instalacji aktualizacji

Postprzez adax » 06.12.2010 (Pn) 16:22

Doczytałem, że problem dotyczy Windows Management Framework Core. Po zainstalowaniu pojawia się problem z modułami automatycznych aktualizacji to doprowadza do wysypywania się systemu po czasie, aż wszystkie owe moduły zostaną wczytane, czyli dokładnie jak napisałeś.

Doraźne rozwiązanie to odinstalowanie aktualizacji i zablokowanie instalacji jej do póki nie zostanie stworzone rozwiązanie (poprawka poprawki meh).

EDIT #1:
Z kolejnych źródeł widzę, że problem dotyczył także powershell V2, podczas aktualizacji do wersji v2, następuje znany wysyp.
Nie znalazłeś rozwiązania Twojego problemu? Zarejestruj się lub Zaloguj.

Obrazek| Pozdrawiam! Adax
200 post - 3.08.09 12:10 | 300 post - 6.09.09 11:45 | 400 post - 23.11.2009 22:49 | 500 post - 22.08.2010 20:54 | 600 post - 23.07.2011 16:40
adax
Administrator CEO

Obrazki: 1
Twój znajomy: Kpc21
System: Windows 7, Debian 5, iOS, Mac OS X
    Linux Opera

Re: Vista Business 32bit - problem po instalacji aktualizacji

Postprzez gstlt » 06.12.2010 (Pn) 16:31

Prawda.

Ja znowu znalazłem gdzieś, że zmienili nazwę jednego serwisu i to też mogło powodować problemy, jeśli nie zaktualizowali ewentualnych zależności. Piękna sprawa.

Niestety, nam nie udało się odinstalować poprawki, bo po prostu nic nie działało prócz GUI. Udało się natomiast cofnąć system do poprzedniego snapshota systemu - śmiga.
Simplicity is an ultimate sophistication - Prostota jest najwyższą (ostateczną) formą wyrafinowania
http://gstlt.info
gstlt
Specjalista

Twój znajomy: adax
System: Linux, Windows XP/7
    Ubuntu Firefox

Powrót do Microsoft Windows

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości