Zakup drukarki wielofunkcyjnej

Sprzęt, komputery i wszystko inne co z nimi związane... Rozmowy, porady, gdzie i co kupić...

Zakup drukarki wielofunkcyjnej

Postprzez Kpc21 » 07.02.2011 (Pn) 23:16

Ponieważ dotychczasowy HP PSC 1410 odmawia współpracy z kolejnymi kartridżami, pora rozejrzeć się za jego następcą.

Poszukuję drukarki wielofunkcyjnej, tzn. wyposażonej również w skaner. Drukarka wykorzystywana jest nieregularnie - czasem przez kilka (albo i kilkanaście) tygodni nic się nie jest drukowane, czasem drukuje się po kilkadziesiąt stron dziennie. Zależy mi przede wszystkim na ekonomii. Cena materiałów eksploatacyjnych jest ważniejsza, niż cena samej drukarki. Przy czym nie ma znaczenia, czy będą to oryginały, zamienniki, czy zestawy do napełniania. Ale zamienniki (lub zestawy regeneracyjne) mają bez problemu z tą drukarką współpracować. Pominąć można drobnostki, które nie wpływają na pracę urządzenia, jak pokazywanie fałszywej ilości tuszu. Ponadto drukuje się przede wszystkim na czarno - ale nie znaczy to, że jakość druku w kolorze nie ma znaczenia. Często drukujemy również po obu stronach arkusza, tak więc jego odwracanie powinno być bezproblemowe. Nie pogardzę też interfejsem sieciowym w jakiejkolwiek postaci (RJ-45 albo WLAN).

Jakiś czas temu - chyba będzie to 1,5 roku - miałem okazję przez chwilę używać produktu Brothera - firma polecana. Wydaje mi się, że jednak nie będzie to najlepszy wybór, bo:
- zasobnik z papierem trzeba zamykać, co utrudnia odwracanie kartek przy drukowaniu dwustronnym - chyba że drukarka będzie mieć automatyczny dupleks
- jakość druku w kolorze przy roboczej jakości była dużo gorsza niż w obecnym HP-ku
- o ile mi wiadomo, co jakiś czas (codziennie?) Brothery automatycznie czyszczą głowice - przy takiej częstotliwości używania drukarki może być to mało oszczędne - dlatego też nie wiem, czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby jednak coś z głowicą w kartridżu

Czy macie jakieś lepsze propozycje? Od razu mówię, że wolałbym, żeby nie był to produkt firmy HP.
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Obrazek Obrazek
Kpc21
Administrator CENCO

Twój znajomy: adax
System: Debian
    Windows 7 Chrome

Re: Zakup drukarki wielofunkcyjnej

Postprzez adams » 08.02.2011 (Wt) 20:55

Ja nie potrafię Ci nic poradzić gdyż całe życie jadę na HP, raz miałem EPSON'a przez jakiś czas, a teraz używam HP Photosmart C3180 - może nie najwyższa klasa ale sie b.dobrze spisuje i kupiłem ją bardzo okazyjnie więc jestem zadowolony.
CPU: Intel Core 2 Duo E4500, 2.20GHz, 2Mb Cache + SilentiumPC Spartan HE923
RAM: GoodRAM GR800D264L5/2G
MDT Tech. Empaq 1GB

GPU: Sapphire ATI Radeon HD4670 1GB DDR3 BULK Core:750@775MHz Mem:800@945MHz/+23,6%
MOBO: Gigabyte GA-945P-S3 (v3)
adams
Redaktor & Moderator Globalny

System: Windows Seven Professional x64 PL
    Windows 7 Firefox

Powrót do Hardware

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości