Ponieważ dotychczasowy HP PSC 1410 odmawia współpracy z kolejnymi kartridżami, pora rozejrzeć się za jego następcą.
Poszukuję drukarki wielofunkcyjnej, tzn. wyposażonej również w skaner. Drukarka wykorzystywana jest nieregularnie - czasem przez kilka (albo i kilkanaście) tygodni nic się nie jest drukowane, czasem drukuje się po kilkadziesiąt stron dziennie. Zależy mi przede wszystkim na ekonomii. Cena materiałów eksploatacyjnych jest ważniejsza, niż cena samej drukarki. Przy czym nie ma znaczenia, czy będą to oryginały, zamienniki, czy zestawy do napełniania. Ale zamienniki (lub zestawy regeneracyjne) mają bez problemu z tą drukarką współpracować. Pominąć można drobnostki, które nie wpływają na pracę urządzenia, jak pokazywanie fałszywej ilości tuszu. Ponadto drukuje się przede wszystkim na czarno - ale nie znaczy to, że jakość druku w kolorze nie ma znaczenia. Często drukujemy również po obu stronach arkusza, tak więc jego odwracanie powinno być bezproblemowe. Nie pogardzę też interfejsem sieciowym w jakiejkolwiek postaci (RJ-45 albo WLAN).
Jakiś czas temu - chyba będzie to 1,5 roku - miałem okazję przez chwilę używać produktu Brothera - firma polecana. Wydaje mi się, że jednak nie będzie to najlepszy wybór, bo:
- zasobnik z papierem trzeba zamykać, co utrudnia odwracanie kartek przy drukowaniu dwustronnym - chyba że drukarka będzie mieć automatyczny dupleks
- jakość druku w kolorze przy roboczej jakości była dużo gorsza niż w obecnym HP-ku
- o ile mi wiadomo, co jakiś czas (codziennie?) Brothery automatycznie czyszczą głowice - przy takiej częstotliwości używania drukarki może być to mało oszczędne - dlatego też nie wiem, czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby jednak coś z głowicą w kartridżu
Czy macie jakieś lepsze propozycje? Od razu mówię, że wolałbym, żeby nie był to produkt firmy HP.